Mikor megérkezett a masinám, 2 napot néztem és gyönyörködtem benne. Bevallom, kicsit féltem és nem tudtam hogyan is kezdjek a kenyér sütéséhez. Aztán győzött bennem a kíváncsiság. Az életbe nem fogom megtanulni hogyan is lehet jó kenyeret készíteni ha nincs merszem elindulni ezen az úton!
Az tudni kell, hogy én/mi már évek óta nem használunk fehér lisztet, helyette durum lisztre tértünk át. Persze, ezt sem lehet megtalálni itt sem minden boltba, mint ahogy Magyarországon sem (otthon a Dm-be találtam). A durum lisztet durumbúzából vagy más néven keménybúzából, illetve makarónibúzából készítik (ez utóbbi nevet amiatt kapta, mert száraztésztát készítenek leginkább belőle). Itt, Olaszországban, a durum lisztből készített tészták találhatóak meg a boltok polcain leginkább. A durum liszthez víz hozzáadásaval, tojás nélkül, nagyon jó tészták készíthetők (mivel lisztje sárga, béta-karotin található benne, ezért nincs szükség tojásra). Sokan kenyér készítéséhez nem ajánlják, de ez engem sosem zavart. Mindig is imádtam a nehezített akadályt!!! 🙂
Érdemes tudni, hogy a durum liszt gazdag rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban , valamint magas koncentrációban találhatóak benne aminosavak is. Rosttartalma magasabb mint a hagyományos testvéréé, lassabban emeli meg a vércukorszintet (így a glikémiás indexe is alacsonyabb), tehát cukorbetegek is fogyaszthatják. A durum lisztből készült tészta hamarabb fő meg és a duplájára dagad, és jobban telít. Ezt én még nem éreztem. Az az igazság, hogy hiába szeretem a tésztát, megeszem és fél órára rá, ismételten éhes vagyok. Legyen szó normál tésztáról vagy durum lisztből készült tésztáról.
Kis kitérő után vissza kenyér sütéshez. Mint majdnem mindenki, én is kaptam a gépemhez receptes könyvet, de kicsit félve kezdtem olvasgatni, mert mindenütt azt olvastam, hogy általában ami ezekben a könyvekben le van írva, az kérem szépen, nem jó, nem lehet normális kenyeret belőle sütni. Az alaprecept a következő: 4-es program (klasszikus kenyér) és közepes a sütő erősség, 1 kg kenyér
- étolaj 2 ek
- víz 325 ml
- só 2 kk
- cukor 2 ek
- tejpor 2,5 ek
- liszt 600 g
- szárított élesztő 1,5 kk
Én ebből így megsütöttem a kenyeremet. Illetve annyit változtattam rajta, hogy mivel a durum lisztnek magas a rosttartalma, tudtam több folyadék kell bele. Így 400 ml-re emeltem a víz mennyiségét. Ezzel nem is volt gond. Kész lett a kenyerem és…. Az ízével nem volt gond, DE inkább hasonlított kalácshoz, mint kenyérhez. Valamint alacsony lett és nagyon tömör. Elfogyott ugyan, de nem volt az igazi.
Látszik a képen, hogy tömör lett, és nagyon morzsálódott.
DE nem éltem meg sikertelenségnek a kezdeti kudarcomat, sőt még inkább motivált, mondván: biztos lehet finom kenyeret készíteni durum lisztből, hiszen süteményeket csak ebből a listból szoktam készíteni.
Szép estét mindenkinek!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: